Selecteer een pagina

In een eerder artikel ‘Iedereen heeft een eigen why, als startpunt’ schreef ik dat mensen die zich stuurloos voelen, vaak naar het management kijken om dit op te lossen. Terwijl het veel effectiever en duurzamer is om naar het eigen leiderschap te kijken.

Je kunt je aandacht richten op het vinden van je eigen ‘Why’. Dit zorgt ervoor dat je leiderschap voor jezelf kunt nemen en dit heeft een heleboel voordelen.

7 redenen waarom het zo belangrijk is om je eigen why te kennen

 

1. Onderling begrip

Wanneer je weet waarom jij doet wat je doet, je kunt dit onder woorden brengen en jouw collega’s kunnen dit ook, dan zorgt dat voor begrip voor elkaars zienswijze en aanpak. Het kennen van elkaars why gaat een stap verder dan de bekende DISC kleuren analyse. Die stelt je in staat om gedrag van een collega een label te geven, de why geeft inzicht in het waarom.

2. Grenzen kennen

Je kunt beter grenzen stellen, als je je why kent. Het is eenvoudiger om nee te zeggen tegen zaken die niet in lijn zijn met of bijdragen aan jouw why. Een voorname reden dat mensen Burn out raken is dat ze te lang over hun grenzen gaan en werk doen dat niet in overeenstemming is met hun waarden.

3. Goede samenwerking

Wanneer jij je grenzen kunt aangeven en dit kunt uitleggen, zullen je collega’s hier begrip voor op kunnen brengen. Hetzelfde geldt ook andersom. Doordat je over elkaar leert en weet vanuit welke waarden je acteert, ben je ook veel beter in staat om elkaar op te zoeken om gezamenlijk doelen en resultaten te behalen.

4. Creëren wendbare organisatie

Bij organisaties waar medewerkers eigen leiderschap nemen, wordt niet afgewacht op sturing van bovenaf. Met elkaar wordt gezamenlijk bepaald en georganiseerd wat de juiste richting is om naartoe te bewegen. Dit zorgt voor de wendbaarheid die organisaties en bedrijven nodig hebben nu de wereld zo snel verandert.

5. Werk doen dat bij je past

Als je weet waar je voor staat en je grenzen kent, weet je ook wanneer je ergens goed op je plek zit. En als de organisatie een kant op gaat die niet (meer) aansluit bij jouw waarden, ben je ook in staat om netjes afscheid te nemen en op zoek te gaan naar een plek die beter bij je past.

6. Regie over je loopbaan

Je stelt je minder afhankelijk op. De ‘zekerheid’ van een langdurig contract is geen noodzaak meer om werk te blijven doen waar je eigenlijk niet (meer) blij van wordt. Omdat je weet wat jouw why is, kun je gericht zoeken naar een organisatie die daarbij aansluit. Zo neem je zelf de regie over je loopbaan.

7. Geluk in je werk!

Werk dat bij je past, regie over je loopbaan, goede samenwerking en alle andere bovengenoemde punten dragen bij aan geluk in je werk. Als jij gelukkig bent in je werk, staalt dit ook af op jouw omgeving. Dit zorgt voor een positief rimpel-effect.

Waar te beginnen?

 

Het vraagt moed om naar jezelf te kijken en totale verantwoordelijkheid te nemen over je werk en je leven. Maar geloof me, het levert zoveel op. 

Deel dit bericht